Rijd je je nog verder, dan zul je ergens hekken tegenkomen. Hier mag je niet verder. Parkeer dus je auto. Je ziet een pracht van een berg met bovenop een huisje. Dit huisje, en daarmee de berg, heet ‘Lalla Mimouna’. Het is een zogenaamde marabout, daar waar een heilige gewoond heeft. Het verhaal luidt dat hier een vrouw heeft gewoond die bijzondere krachten had. Wil je de berg op, weet dan dat het een stevige klim is. Neem een rugzak met voldoende water en voedsel mee.
Je ziet de meestal droge rivierbedding oued Boussekour liggen vanaf de berg. Aan de monding van deze oued heeft koning Mohamed VI een zomerverblijf van tenten. Hier is hij ’s zomers vaak te vinden. Dit verklaart meteen de afsluiting.
Wat verder richting het oosten ligt de grote strandplaats Cala Iris, met vlakbij Badis en Torres de Alcala (zie de pagina Geschiedenis ). Hiervoor neem je een heel andere route, namelijk vanuit Al Hoceima richting Tanger. De rit duurt ongeveer een uur en is vrijwel helemaal over de N16, die landinwaarts ligt.
Je vindt net buiten de stad, vlakbij Ait Kamara, het Grand Stade -het grote voetbalstadion van Al Hoceima. Dit zeer prestigieuze project is zeker een bezoekje waard, ook nu het stadion nog niet werkzaam is. Marokko is in 2025 de organisator van de Afrika-cup. Hier zal dan niet gespeeld worden, maar het stadion is al zo mooi, dat dit gewoonweg jammer is.
Bij Jnanate sla je af richting de zee. Er staan ook bordjes naar de stranden. Alle drie de stranden zijn mooi. Bij Cala Iris is een grote camping. Het recreatiegebied is een uitje voor inwoners van Al Hoceima en is zeker de moeite van de rit waard: in de baai liggen rotseilanden die een mooi uitzicht bieden. Er zijn eettentjes, je kunt bootjes en waterfietsen huren. Maak er gerust een luie stranddag van.
Wil je liever wat cultuur, stop dan even eerder, bij de Torres de Alcala. Hier zijn ook stranden en zelfs een camping. Boven alles uit torent het Spaanse fort van Alcala. Het biedt een prachtig uitzicht op het Spaanse deel (het schiereiland is zowel Spaans als Marokkaans). Het fort is mooi in ere hersteld en geeft de bezoeker een indruk van hoe het scheepverkeer op de Middellandse zee moet zijn geweest. Vroeger schuimden kapers en piraten het water af naar schuilplaatsen en schepen vol buit.
Wie liever naar het strand van Badis gaat, moet eerder afslaan op de A16, er is geen tussenroute. Hier valt het vreemde fenomeen van de Spaanse enclaves in Noord-Marokko te aanschouwen: het schiereiland van Bades is afgesloten, maar is mooi om te zien. Er zijn boottochtjes te maken. Ook op deze stranden: gebruik waterschoenen in verband met kiezels. Het water is zeer helder.