info@goalhoceima.com

Het centrum van Al Hoceima

Kom je met je eigen auto naar het centrum, kijk dan bij parkeren. Neem anders, ook vanaf de camperplekken, een taxi -tenzij het lekker weer is om te lopen. Het centrum van Al Hoceima is compact en ligt geconcentreerd rondom het plein (parki) Mohamed VI.

Spaanse school Al Hoceima


  De Spaanse School aan het stadsplein

 

Zoals het plein aan de baai van Quemado ligt, zie je Marokko op haar mooist. Het is een modern plein met zitjes onder palmbomen en een vrolijke fontein. Aan de zeekant zijn stenen banken in amfitheaterstijl, waar je uitkijkt over de imposante kliffen waarop de stad gebouwd is. Rechtsboven staat een moskee trots te midden van een drukke woonwijk. Links is de haven te zien waar de veerboot uit Spanje aankomt. Naar beneden liggen het Mercure hotel en hotel Mohammed V. Dit laatste ligt heel dicht bij het koninklijk paleis, dat verscholen ligt tussen muren en bosschages. Op 30 juli is het koningsdag, en menigmaal komt de koning met zijn gevolg op die dag ook Al Hoceima in rijden.

Aan het plein zelf ligt het Instituto Español, de Spaanse school, in een sierlijk origineel Spaans gebouw. Er wordt nog altijd lesgegeven. Tegenover de zeekant staat het beroemde hotel Basilic, waar de plaatselijke bewoners graag ijs eten op het terras.

Op zomeravonden is het druk op het plein: kinderen rijden in elektrische autootjes, aan de kant van de Spaanse school is een marktje waar je onder andere een hennatatoeage kunt laten zetten en aan de overkant hiervan staat een groot podium waar elke avond artiesten optreden. Hele families flaneren hier, de kinderen spelen in de kleurig verlichte fontein, alle stedelingen lijken zich hier verzameld te hebben.

 

Tanken Al Hoceima


  Het nog Spaanse Shell tankstation

 

Terug naar overdag: vanaf het plein is het maar een korte wandeling naar de Souk Moroviejo, de oudste markt van
Al Hoceima. Bezoek deze zeker. Hier zie, ruik en proef je deze Riffijnse stad op zijn best.

In de straten rondom de markt gaat het verkoopfestijn ’s zomers gewoon verder: mannen prijzen maxi’s, jellaba’s en modernere jurken aan, in gezellige winkeltjes vind je hoofddoeken en keukengerei.

Wil je eens koekjes op zijn Marokkaans maken, of zoek je een couscouspan? Hier is het te koop. Er zijn naai-ateliers waar taktchita’s op maat gemaakt worden en tentoongesteld worden in de etalage. Kijk bij de bakkerijen welke lekkernijen er liggen en sta jezelf wat toe.

Tegenwoordig is hij overdekt zodat de marktlui en de bezoekers minder overgeleverd zijn aan het weer, maar onder het dak is hij nog zoals altijd: kleding, vers brood en frisse groente worden er verkocht vanaf houten kraampjes. Wat verder door vind je het deel waar de kruiden verkocht worden: vraag hier naar ‘ras al hanout’, de Marokkaanse kruidenmix die door elke verkoper anders samengesteld wordt. Gedroogde geelwortel, gember, karwei en misschien kaneel of pepers worden in de molen tot poeder gemalen waar je bij staat. Wil je gedroogde rozen of zwarte zeep? Misschien een middel om je partner nog verliefder op je te laten worden? De verkoper of verkoopster laat je graag ruiken, proeven of probeert je uit te leggen waar elk kruidje goed voor is.

Aan het "eind" van de markt wordt de levende have verkocht: kippen, hanen, kalkoenen en konijnen zitten te wachten op het lot dat de vis, in het marktstraatje vlakbij, al ondergaan heeft. Verser kan niet. Zoek je slippers of misschien miswak (een takje om je tanden mee schoon te maken), een shampoo of kohl (zwartsel) voor je ogen: hier is alles verkrijgbaar.

 

Villa Florido Al Hoceima


  Villa Florido Al Hoceima

Transavia

 

Om bij te komen loop je terug richting zee. Hier ligt Espace Miramar, het mooiste café van Al Hoceima met zijn overdekte zitjes verdeeld over drie hoogteterrassen. Miramar biedt Het Perfecte Uitzicht over de Quemado-baai. Het is een ideale gezinsplek. Er zijn hier ook toiletten, wat inmiddels misschien handig is om te weten.

Een andere optie is het Hotel Villa Florido, het oudste hotel van Al Hoceima. Het is in Spaanse stijl gebouwd en bood vroeger dansavonden voor de Spaanse inwoners. Hier was destijds ook het busstation. Rondom de rotonde voor Florido liggen juweliers en goudwinkeltjes.

Wie nog zin heeft om op te staan, kan nu via de Rue Bir Anzarane naar het Chita Parki. Dit is een mooi verzorgd park waar je lekker kunt lummelen tussen de bewoners -en tijdens het hoogseizoen tussen de vele terugkeerders. Er zit een snackbar en je vindt wat winkeltjes eromheen, bijvoorbeeld voor goedkope parfum. Ooit zaten hier, zoals de naam zegt, apen in een kooi.
Die tijden zijn voorbij. Wel is het park nog altijd gelegen aan de Iglesia de San José, ofwel het Spaanse klooster van Sint Josef. Soms is de deur open en kun je de kerk van binnen bekijken. In het klooster wonen ook nu nog Spaanse nonnen. Het gebouw is in 2015 gerestaureerd en straalt je met zijn typisch ronde gevel en de sierlijke klok erboven tegemoet.


Spaans klooster Al Hoceima


  Spaans klooster Al Hoceima

 

De Rue Anouale leidt naar het voetbalstadion van de stad, Stade Mimoun al Arssi. Hier speelt Chabab Rif Al Hoceima, een niet onverdienstelijke amateurclub. Let op: de andere clubs van de stad heten Nadi Ariadi Al Hoceima en Raja Al Hoceima. Ben je een liefhebber, kijk of er vanavond een wedstrijd is.

Heb je het stadion gezien, neem dan de Rue Algérie terug richting het plein en de zee. Hier vind je Bocadillo Rachid, broodjes van Rachid. Wil je echt eten wat de locals eten, dan snack je hier een broodje tonijn met sla en frites.

Cafe Miramar Al Hoceima


  Cafe Miramar in Al Hoceima

 

Eindig de dag, bij geschikt weer, onderaan het plein, op het Quemado strand. Hier kun je genieten van het uitzicht, ook ’s nachts. Er zijn altijd wel mensen spelletjes aan het spelen op het strand of in het water. Voor een snack kun je hier ook goed terecht. Wie een zitje wil, kan het huren. Wie languit in het zand wil liggen, staat dit vrij. Het water is gewoonlijk rustig en in de zomer van een perfecte temperatuur.